100% not provided in Google Analytics – Hoe krijg je meer inzicht?

Geplaatst door

SEO is een mooi beroep waar ook veel data verwerking bij komt kijken. Via Google Analytics en andere analytics tools kon je mooi zien op welke zoekwoorden je bezoekers hebben gezocht om op jouw website te komen, en welke zoekwoorden voor de meeste conversies zorgden.

Ruim 1,5 jaar geleden werden zoekopdrachten via Google versleuteld voor bezoekers die bij Google waren ingelogd (dit geldt niet voor Bing). Deze bezoekers kon je terug vinden in het zoekwoord rapport onder het zoekwoord (not provided). Het percentage (not provided) ten opzichte van andere zoekwoorden werd steeds groter, waardoor het steeds moeilijker werd om inzicht te krijgen in het zoekgedrag van de bezoekers.

Sinds afgelopen week heeft Google besloten om alle zoekopdrachten te versleutelen via een beveiligde verbinding, waardoor nu bijna 100% van alle binnenkomende zoekwoorden (not provided) is.

Eerder kon je via het rapport “zoekwoorden” in Google Analytics een vergelijkbare tabel zoals hieronder vinden, met alle zoekwoorden waarom bezoekers op jouw website zijn binnengekomen.

keywords google analytics provided - 100% not provided in Google Analytics - Hoe krijg je meer inzicht?

Sinds vorige week zie je in datzelfde rapport vergelijkbare gegevens zoals hieronder, waarbij (not provided) bijna 100% van alle zoekopdrachten is.

google analytics not provided - 100% not provided in Google Analytics - Hoe krijg je meer inzicht?

Zelfs “branded” zoekopdrachten (zoekwoorden met je bedrijfsnaam) kun je nu niet meer scheiden van normale zoekwoorden (bijv. zoekopdrachten zoals “bol.com” ten opzichte van “boek j.k. rowling bestellen”.

Veel online marketeers zijn in rep en roer omdat ze nu niet meer kunnen sturen op basis van zoekwoorden en zijn boos op deze actie van Google.
Echter is het zo dat je er niets aan kunt veranderen en dat je hier slim mee moet omgaan. Het biedt de slimme marketeers kansen ten opzichte van de minder slimme marketeers. Zoekmachine marketing is naar mijn mening dan ook de meest uitdagende en bewegende vorm van marketing. Met name de afgelopen 2 jaren zijn er veel veranderingen geweest.

De vraag is nu: Hoe krijgen we meer inzicht in het zoekgedrag? Met welke zoekwoorden zijn bezoekers op onze website gekomen?

Onderstaande tabel  geeft aan op welke pagina bezoekers die via Google hebben gezocht landen. Deze data is na wat aanpassingen terug te vinden onder het zoekwoorden rapportage. Het gedeelte “NP -” geeft aan dat het om een versleutelde zoekopdracht gaat (Not provided). Daarna staat de url van de pagina waarop ze komen, zonder het domein van uw website.

not provided filter keywords - 100% not provided in Google Analytics - Hoe krijg je meer inzicht?

Hoewel we niet de echte zoekwoorden te zien krijgen, zien we wel een aantal andere interessante data:

Het grootste gedeelte van het zoekverkeer komt op de homepage terecht (NP – /). Waarschijnlijk is dit “branded” zoekverkeer.”Laptops” en “goedkope laptops” zijn de belangrijkste landingspagina’s. Deze bezoekers hebben gezocht naar zoekwoorden die overeenkomen met “laptops en “goedkope laptops”.
We zien bouncepercentages van de landingspagina’s. Deze kunnen we gebruiken om de pagina’s te verbeteren.
We kunnen (voor e-commmerce sites) ook omzet gegevens per landingspagina krijgen.

Hoe stellen we dit in?

Deze data hebben we gekregen door een nieuw “filter” aan te maken in Google Analytics. Filters overschrijven data, het is daarom belangrijk om een nieuw sub-profiel te maken binnen je Google Analytics account.

Stap 1: Nieuw filter toevoegen.

Hieronder zie je hoe je een nieuw filter aanmaakt in Google Analytics.

beheerder - 100% not provided in Google Analytics - Hoe krijg je meer inzicht?

We zijn nu in het account overzicht. Hier staan alle opties. De weergave is ingedeeld in 3 segmenten: Account, Property en Profile.

nieuw filter filter aanmaken - 100% not provided in Google Analytics - Hoe krijg je meer inzicht?

We klikken in de rechter kolom (profile) op de naam van de site en selecteren vervolgens nieuwe weergave maken.

nieuwe property - 100% not provided in Google Analytics - Hoe krijg je meer inzicht?

Nu krijg je als het goed is een leeg veld omdat er nog geen filters ingesteld zijn. We gaan hier een nieuw filter maken.

klik op nieuw filter - 100% not provided in Google Analytics - Hoe krijg je meer inzicht?

In principe doet het filter de volgende dingen:

  1. Voer de volgende acties uit als het zoekwoord overeenkomt met (not provided)
  2. Zoek de url op van de pagina waar de bezoeker op is geland (landingspagina) als het zoekwoord (not provided) is.
  3. Vervolgens moet (not provided) vervangen worden door “np – $url van de landingspagina$.

ingesteld filter - 100% not provided in Google Analytics - Hoe krijg je meer inzicht?

Als je het filter exact hebt opgebouwd zoals hier boven staat klik je op “opslaan”.

Dit nieuwe profiel met filter wordt gebruikt vanaf het moment dat je het hebt aangemaakt. Dit geldt dus niet voor historische data. In dit profiel wordt de data overschreven, in andere profielen behoudt je de originele data wel.

Nu kun je het nieuwe profiel selecteren om in Google Analytics de landingspagina’s van zoekopdrachten makkelijk terug te vinden.

ga filter selecteren - 100% not provided in Google Analytics - Hoe krijg je meer inzicht?

Hulp nodig? Neem dan contact op zodat ik je verder kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

I agree