Anker effect – Prijzen positioneren in je webshop

Geplaatst door

Vaak heb je producten met een hogere en een lagere prijs in je webshop. De producten met een hoge prijs hebben vaak een hoge marge, maar door die hogere prijs wordt het niet vaak verkocht. Producten in je shop met een lage prijs verkopen vaak beter maar daar pak je minder marge op waardoor je niet genoeg verdiend. De producten met een gemiddelde prijs zijn eigenlijk perfect, maar toch gaan shoppers vaak voor het product met de lagere prijs. Hoe kun je er toch voor zorgen dat je gemiddelde orderwaarde stijgt?

Het anker effect

Het anker effect is eigenlijk het prijs verband tussen je producten die wordt gelegd door je bezoekers. Veel shops presenteren producten van a tot z of van laag naar hoog. De prijs die je als eerste ziet wordt het meetpunt; het anker. Vaak is dit een lage prijs. De andere prijzen zijn meestal hoger, waardoor ze (te) duur lijken. Daarom wordt meestal het product met de laagste prijs verkocht.

Door de positionering van je producten anders in te stellen kun je het beeld dat je bezoeker heeft onbewust veranderen. Jij of je bezoeker zal zeggen dat het je niet beïnvloedt, maar dat klopt niet; je kunt je onbewuste brein namelijk niet veranderen.

Positioneer het duurste product daarom vooraan, zodat bezoekers direct dit duurdere product zien. Belangrijk is wel dat je ook in de buurt of aan het eind van dezelfde rij het product met de lagere prijs toont, anders denkt de bezoeker dat jij alleen (te) dure producten verkoopt. De bezoeker ziet nu het product met de hogere prijs als eerste, en ziet daarna producten met lagere prijzen. Hierdoor is de perceptie van de bezoeker dat een ander product een lagere prijs heeft ten opzichte van dezelfde prijs die het product heeft wanneer je niet het anker effect toepast.

Belangrijk: Dit is niet de holy-grail. Het is een mogelijk middel om de gemiddelde orderwaarde te vergroten. Je zou het anker effect moeten testen met tools zoals Visual Website Optimizer.

Het anker effect wordt ook in een video uitgelegd door Maud Ebbekink van Consumpsy.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

I agree