Cialdini’s beinvloedingstechnieken gebruiken in e-mail deel 1: Wederkerigheid

Geplaatst door

In een eerder artikel hebben we het gehad over beïnvloedingsprofielen (principes of technieken) van Robert Cialdini die je volgens Maurits Kaptein ook online kunt toepassen. Vandaag beginnen we met een aantal voorbeelden van hoe je deze technieken kunt gebruiken in e-mail marketing. De komende weken behandelen we steeds een onderdeel.

1. Reciprocation – Wederkerigheid

People who feel indebted to you will more easily comply with your request.
Mensen die het gevoel hebben dat je jouw iets schuldig zijn gaan makkelijker in je aanvraag mee.

Waarom het werkt:

Als jij iets leuks voor anderen doet, voelen zij zich verplicht om ook iets leuks voor jouw te doen. Vaak heeft de waarde van deze “betaling” niets meer ermee te maken wat jij voor hun hebt gedaan.

Misschien gebruik je het principe van wederkerigheid al in he email marketing. Denk er eens over na: hoe heb je mensen zo ver gekregen om voor je mailing lijst in te schrijven? Door een gratis PDF, webinar of iets anders te beloven?

Nu dat je iets aan de inschrijvers hebt aangeboden en uiteindelijk ook hebt gegeven hebben de meesten het gevoel dat zij je iets schuldig zijn. Daarom zullen zij je e-mails sneller lezen en ook op andere vragen van jouw ingaan.

Een andere mogelijkheid om de wederkerigheid principe te gebruiken om te krijgen wat je wilt is door de hele tijd dingen aan te bieden. In het geval van email marketing betekent dit dat de context van je e-mails een waarde moet hebben voor de lezers, ook al vraag je hun om daarvoor ook iets voor jouw te doen.

Dit kan je op twee manieren doen:

1. Gebruik vaker mails waarin je je lezers iets aanbiedt dan iets te vragen:

  • Email #1 – aanbieden
  • Email #2 – aanbieden
  • Email #3 – vragen
  • Email #4 – aanbieden
  • Email #5 – aanbieden
  • Email #6 – aanbieden
  • Email #7 – vragen

Een email waarin je iets aanbiedt heeft alleen een waarde voor de ontvangers, het deelt informatie, tips, inzichten, tools en resources die de lezer kunnen helpen. Veel e-mails met betrekking tot productintroducties volgen dit principe.

2. Combineer het aanbieden van informatie en het vragen om iets in elke email, maar biedt meer informatie aan dan je vraagt. Bijvoorbeeld: het eerste gedeelte van elke email bestaat uit een informatief stuk, daarna een kort stukje over je product of service. Probeer eens te achterhalen hoe veel nieuwsbrieven dit principe gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

I agree