Cialdini’s beinvloedingstechnieken gebruiken in e-mail deel 4: Liking

Geplaatst door

We zijn inmiddels over de helft van de reeks en aanbeland bij deel 4 van robert Cialdini’s beïnvloedingstechnieken die we in e-mail gebruiken: Liking. Natuurlijk kun je veel van de voorbeelden ook toepassen op andere marketing kanalen, maar in deze reeks kijken we puur naar e-mail marketing.

People are more likely to follow you if they like you.
Mensen gaan je eerder volgen als ze jouw leuk vinden.

Waarom het werkt:

Het is moeilijk om “nee” tegen iemand te zeggen die je als een vriend ziet omdat wij een geode indruk willen maken en de vriendschap willen beschermen.

De sleutel is om je lezers zo ver te krijgen dat ze jouw leuk vinden. Om de beginnen moeten je e-mails menselijk overkomen. Schrijf in een conventionele stijl – denk eraan dat het een business conversatie is dus geen spreektaal – maar vermijd jargon en wetteksten.

Als alternatief kan je ook de menselijke kant van je onderneming laten zien. Laat de mensen die voor je e-mails ingeschreven staan wie de e-mails schrijft en laat hun een mooie foto van de auteur zien.

Een andere aanpak? Zorg ervoor dat de mensen die jou business maken delen wie ze zijn, bijvoorbeeld door persoonlijke anekdoten en verhalen die samenhangen met de rest van je email.

Een van de meest succesvolle e-mails die ik voor een klant heb geschreven begon bijvoorbeeld met foto’s van de huisdieren van de medewerkers. Een andere bekende email het betrekking tot de verjaardag van de eigenaar en was een van de e-mails met de hoogste openratio die wij ooit hebben verstuurd.

Mensen vinden vaak anderen leuk die op hun lijken, dus als jij kwaliteiten, ervaringen of andere dingen kan achterhalen die jij met je lezers deelt, kan je deze in je e-mails of in andere content gebruiken.

Vertrouwdheid kan de kansen dat mensen jouw business leuk vinden verhogen, en dit is ook een argument om regelmatig e-mails te versturen. Let op dat je tussen twee e-mails niet te veel tijd voorbij laat gaan, anders vergeten je lezers wie je bent.

Maar een gezonde balans is ook nodig. Wees gevoelig voor de wensen van je lezers. Een van de beste manieren hiervoor is hoe Danny Iny van Firepole Marketing het heeft gedaan, de dagelijkse email eindigt met:

P.S. Ik hoop dat je het leuk vindt om dagelijks e-mails van Firepole (inclusief blog posts, podcasts en exclusieve Q&As die je nergens anders kan vinden) te ontvangen. Maar als het te veel wordt en je minder van de wekelijkse content wilt krijgen, kan je altijd overgaan naar de wekelijkse samenvatting:

(En zie je hoe gevoelig en vriendschappelijk dit is geformuleerd?)

Je kan lezers ook beïnvloeden om je content te lijken door gebruik te maken van associaties. Ken je al die auto advertenties met sexy vrouwen? Door gewoon mooie vrouwen naast auto’s te zien wordt gesuggereerd dat de auto sneller is, duurder uitziet. Dit is bevestigd door een test waarbij mannen dezelfde advertenties met en zonder vrouwen zagen.

Dit is niet een hint om meer verleidelijke foto’s in je e-mails te gebruiken (behalve als deze foto’s belangrijk zijn natuurlijk…). Maar je kan hetzelfde principe ook gebruiken door associatie met mensen te creëren waar mensen naar op kijken. Vraag wie ze al leuk vinden? Noem deze personen als ze relevant zijn. Als je de kans krijgt om deze invloedrijken persoonlijk te spreken maak je foto’s en deel ze met je lezers. Omdat goede kwaliteiten van andere mensen blijkbaar op jouw overgaan als je fysiek bij elkaar bent, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

I agree