Waar moet je aan denken bij een online marketing strategie?

Geplaatst door

Is je product het beste in de sector? Zijn je diensten uniek en vind je ze nergens anders in het land? Dat kan wel zo zijn, maar als je niet online aanwezig bent, zullen heel weinig mensen ervan weten. Daarom is een omni-channel strategie the way to go.

Omni-channel?

Bij een omni-channel strategie zet je, zoals het woord al suggereert, in op meerdere kanalen. Je hebt bijvoorbeeld je winkel waar je producten uitgestald staan, maar maakt daarnaast ook gebruik van de andere diensten die je klanten gebruiken en stemt ze op elkaar af. Hierin ligt ook het verschil met een multi-channel strategie. Je zet niet lukraak in op zoveel mogelijk kanalen, maar je zorgt dat je klant op elk kanaal dezelfde merkbeleving ervaart. De ervaring van de klant staat centraal.

Hoe begin je eraan?

Om je marketing af te stemmen op je klanten moet je ze eerst kennen. Welke kanalen willen zij dat je gebruikt om hen te contacteren of te informeren? Je kan een mooie campagne opzetten of Twitter of Instagram, maar als je doelgroep vooral uit 50-plussers bestaat, is de kans klein dat je zo je klanten bereikt. Belangrijk is dan ook dat je weet hoe de customer journey van je potentiele klanten er uit ziet.

Nu je weet op welke kanalen je moet inzetten, kan je aan het werk. Zorg ervoor dat elk kanaal, zowel digitaal als fysiek, dezelfde merkbeleving uitstraalt en overdraagt. Je wil namelijk in je marketing overal dezelfde boodschap en hetzelfde gevoel overbrengen.

Weet wat je wil bereiken

Waarvoor wil je je kanalen gebruiken? Wil je informeren of verkopen? Stel haalbare doelstellingen op voor elk kanaal en bepaal hoe je die doelen wil bereiken. Als je bedrijf meer gaat inzetten op digitaal, kan het een doelstelling zijn om tegen het volgende boekjaar het aantal volgers op een of meerdere online kanalen te verdubbelen.

Gebruik die doelstellingen om te bepalen hoe je te werk gaat. Als je meer volgers wil op je Facebookpagina, kan je daarvoor je andere online kanalen gebruiken. Link in je nieuwsbrief misschien eens naar een interessante post op Facebook of start een leuke winactie waarbij potentiële winnaars eerst je pagina moeten volgen.

Evalueer en pas aan

Last but not least: vergeet de evaluatie niet in je planning en in je agenda te zetten! Het wordt niet als prioriteit gezien en wordt daarom vaak over het hoofd gezien, maar toch is een evaluatie een belangrijk onderdeel van je marketing. Hoe kom je anders te weten of je campagne effectief was en je doelen behaald zijn? Zelfs als je je doelstellingen niet behaalde, is de evaluatie een hulpmiddel voor het verdere verloop van je campagne. Het leert je wat niet effectief was en wat minder aansprak bij je doelgroep én wat je net wel moet doen.

Het voordeel van digitaal bij evaluaties is dat je al die informatie, in kant en klare grafieken en tabellen, in een simpele muisklik kan zien. Het enige dat je zelf nog moet doen, is de analyse van die gegevens. Vergelijk de resultaten met de vooropgestelde marketingdoelstellingen en implementeer de nieuwe informatie in je campagne.