Wat is SEA / Zoekmachine Adverteren?

Geplaatst door

SEA is een belangrijk kanaal in online marketing. De term staat voor “Search Engine Advertising” en verwijst naar alle betaalde elementen op de “SERP’s”, d.w.z. de pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines.

Het doel van dit type advertenties is om advertenties voor relevante zoekwoorden prominent op de SERP’s te plaatsen en dus te richten op gebruikers die geïnteresseerd zijn in de producten of services die door een bedrijf worden aangeboden. Alle grote zoekmachines hebben hun eigen diensten waarmee advertenties kunnen worden geplaatst. Google biedt “Google-advertenties” en Bing “Bing-advertenties”. Om te differentiëren: SEO (Search Engine Optimization) dient om organische rankings te optimaliseren, terwijl SEA verwijst naar de plaatsing van betaalde zoekadvertenties. Beide gebieden vormen samen SEM (Search Engine Marketing).

Waarom is SEA nodig?

Ik weet zeker dat je dit eerder hebt gezien: je google een merk en boven het organische zoekresultaat zie je een advertentie voor een website die je zoekwoord oppikt. Dit heeft verschillende voordelen: ten eerste krijgen advertenties die worden weergegeven op de eerste pagina of boven de zoekresultaten aanzienlijk meer klikken dan advertenties op de volgende pagina’s. Met SEA kunt u instellen dat de advertenties worden weergegeven op de eerste pagina met zoekresultaten of zelfs vóór de eerste organische zoekresultaten. Ten tweede kunt u uw doelgroep precies definiëren met behulp van demografische en geografische kenmerken. Een andere goede reden voor adverteren via zoekmachines is dat dit een positief effect heeft op de organische ranking van een website. Een succesvolle campagne trekt meer bezoekers naar uw website die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in uw producten of services. Hierdoor krijgt uw website een grotere relevantie voor gebruikers en dus een grotere kans om een ​​hoge positie in de zoekresultaten te bereiken. Succesvol merken kan ook het directe verkeer naar uw website vergroten: gebruikers onthouden uw bedrijf bij het zoeken en gaan rechtstreeks naar uw website.

Hoe werkt SEA?

Het principe achter zoekmachine adverteren is eigenlijk vrij eenvoudig: een adverteerder definieert trefwoorden, maakt gekoppelde tekstadvertenties en geeft aan hoeveel een klik op zijn website voor hem waard is. De basis is gemakkelijk te leren. Om echter effectief te adverteren, is het raadzaam om dieper in te gaan.

Zoekwoorden / Keywords

Laten we beginnen met de zoekwoorden. Ten eerste zijn er zoekwoorden die exact overeenkomen met de zoekopdracht. Advertenties voor het zoekwoord ‘goedkope vluchten’ worden bijvoorbeeld alleen geplaatst als een gebruiker precies deze zoekterm in de zoekmachine invoert. Vervolgens zijn er zinnen die trefwoorden bevatten. Hier worden advertenties alleen geplaatst voor termen die het eerder gedefinieerde zoekwoord bevatten, maar die mogelijk zijn aangevuld met een andere term. Bijvoorbeeld, zoals bij ‘goedkope vluchten vanuit Berlijn’. Synoniemen staan ​​op de derde plaats. Hier verschijnt de advertentie ook met synoniemen van de daadwerkelijke sleutelterm. Om ervoor te zorgen dat bepaalde voorwaarden onder geen enkele voorwaarde voor reclamedoeleinden worden gebruikt, kunt u uitsluitingszoekwoorden invoeren.

Maak advertenties

Advertenties bestaan ​​uit drie componenten: de titel, de URL en de beschrijving. Voor een succesvolle campagne moet de titel het hoofdzoekwoord bevatten. De URL moet zo nauwkeurig en kort mogelijk zijn. Voor de beschrijving moet u zich houden aan de specificaties van de zoekmachine. Als de tekst een bepaalde lengte overschrijdt, wordt deze niet langer weergegeven. Dus houd het zo kort mogelijk.
Waar en hoe vaak een advertentie in de resultaten van zoekmachines wordt weergegeven, is afhankelijk van verschillende factoren. Google AdWords veilt bijvoorbeeld de advertentieruimtes voor elk zoekwoord. De winnaar is niet noodzakelijk degene die de hoogste prijs biedt, maar degene die de meest geschikte website voor het gewenste zoekwoord kan leveren.

Let op de kwaliteitsfactor

Google bepaalt een “kwaliteitsfactor” van de biedwebsites. Het netwerk onderzoekt hoe relevant een website is voor het zoekwoord en hoe gebruikers in het verleden op de website hebben gereageerd. Verliet de gebruiker het domein na één klik zonder verdere actie (hoog bouncepercentage)? Zijn de gebruikers lange tijd op de pagina gebleven (lange verblijftijd)? Of heeft een website de gebruiker zelfs naar een conversie geleid? Google beoordeelt de pagina op basis van deze factoren, met een waarde tussen 1 (niet relevant voor dit zoekwoord) en 10 (meest relevant voor dit zoekwoord). Daarnaast geeft het netwerk de bieders een prijsaanbeveling voor de gewenste sleutelwoorden op basis van empirische waarden. In het verleden zijn zeer concurrerende zoekwoorden meestal duurder dan minder concurrerende zoekwoorden. Adverteerders bieden op basis van deze aanbeveling. Google vermenigvuldigt dat bod vervolgens met de ‘kwaliteitsscore’ om de winnaar van de veiling te bepalen.

Beheer uw advertenties 

Met Google of Bing Ads heeft u de mogelijkheid om uw advertenties te beheren. In uw account kunt u de naam van de campagne, de duur van de campagne en uw totale budget opgeven. Voor elke advertentie moet u de zoekwoorden definiëren en opgeven op welke pagina een gebruiker terechtkomt wanneer hij op uw advertentie klikt. Tijdens uw campagne kunt u altijd zoekwoorden toevoegen, bewerken of verwijderen. Google biedt u zelfs de mogelijkheid om uw zoekwoordprestaties te voorspellen op basis van vergelijkbare campagnes. Dus het is zeker de moeite waard om je campagne eens in de zoveel tijd te bekijken.

Wat zijn de effecten van succesvolle SEA?

Nu we hebben verduidelijkt hoe het werkt, komen we bij de redenen waarom al het extra werk de moeite waard is. Het effect van betaalde advertenties mag niet worden onderschat. Zo heeft een herhaalde confrontatie met een merk alleen al een positief effect op de adverteerder – zelfs als de gebruiker niet op de advertentie klikt. De advertenties creëren bekendheid met de merknaam, wat op zichzelf kan leiden tot een positievere perceptie door de klant. Dit wordt het “Mere Exposure Effect” genoemd. In verschillende psychologische experimenten werd aangetoond dat willekeurige patronen positiever beoordeeld werden door de testpersonen, hoe vaker ze ze zagen. Veel mensen kennen dit effect van populaire liedjes: wanneer ze voor de eerste keer naar een nieuw nummer luisteren, vinden ze het misschien niet leuk, maar elke keer dat het nummer op de radio wordt afgespeeld, zijn ze er iets meer aan gehecht. Hetzelfde geldt voor advertenties. Wanneer gebruikers via advertenties meer op de hoogte zijn van de inhoud van een website, heeft dit een positief effect op de organische klikken.