Wat zijn persona’s en hoe maak je een persona?

Geplaatst door

Belangrijk bij het zaken doen is weten met wie je zaken doet. Om je marketingactiviteiten vorm te geven moet je weten op wie je je richt. Om dat te weten moet je eerst afkaderen wie de groep is die jouw product wil kopen. Het aller belangrijkste daarbij is: heeft de potentiële klant geld om jouw product te kopen? Het lijkt een stomme vraag, maar veel bedrijven richten zich op een te kleine markt waardoor ze niet succesvol kunnen zijn.

48781900 thumbnail - Wat zijn persona's en hoe maak je een persona?

De eerste stap is het bepalen van een doelgroep waar jij je op richt. Deze groep moet redelijk gelijk zijn en eenzelfde probleem hebben die jij kunt oplossen. Deze groep is je eindgebruikers profiel. Vervolgens moet je een markt schetsen waarbij de groep niet te klein en niet te groot is. De markt moet groter dan €20 miljoen per jaar zijn, maar kleiner dan €100 miljoen, anders richt je je op een te grote doelgroep. Je moet specifiek zijn. “Alle mannen in Nederland” is dus niet specifiek genoeg. Op basis van die groep kun je berekenen wat je TAM (Total Addressable Market) is. Ligt deze tussen de €20 en €100 miljoen per jaar, dan zit je redelijk goed en kun je beginnen met het creëren van een persona.

Een persona is een voorbeeld klant die gelijkenissen vertoont met jouw generieke klant, een afspiegeling dus. Door een persona te creëren weet je op wie jij je marketingactiviteiten moet richten en helpt je bij het goed kunnen communiceren van je boodschap. De door jouw ontwikkelde persona hoeft niet direct perfect te zijn en kan veranderen naarmate je steeds meer weet over je klant. Het gaat er om dat iedereen in de organisatie een goed beeld van de persona heeft en zo focus houdt. Focus is één van de belangrijkste elementen van succes.

Hoe kom je bij de informatie van een persona?

Belangrijk is, voor je een product ontwikkelt, dat je weet wie jouw potentiele klant is. Dit doe je door mensen te interviewen. Interview minimaal 10 mensen om er achter te komen of jouw product voldoet om een bepaald probleem op te lossen. Een aantal data kun je zelf verzinnen. Hieronder vind je 8 dingen die je moet invullen voor een persona. Als voorbeeld product nemen we een online bezorgservice van vers eten.

1. Naam en titel

Jos van Heezen, heeft een eigen winkel in detailhandel.

2. Basis informatie.

De basis informatie bevat demografische en physiografische informatie zoals leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, woonplaats. Eventueel aangevuld met type gebruiker op basis van de Innovatietheorie van Rogers.

Bijvoorbeeld: Jos is 43 jaar en woont in Almere. Hij is getrouwd en heeft 2 kinderen die naar de middelbare school zijn. Zijn vrouw werkt ook full-time, hierdoor heeft het gezin weinig tijd om te koken.

3. Professionele en persoonlijke achtergrond.

Dit bevat informatie over zijn eerdere banen, rol in het bedrijf waar hij werkt, hobby’s, vrije tijdsbestedingen etc.

Bijvoorbeeld: Na de MAVO is TED gaan werken in een winkel als assistent van de manager. Na enkele jaren is hij voor zichzelf begonnen als ondernemer. In zijn vrije tijd is hij bij de lokale voetbalclub te vinden en spendeert de avonden op de bank voor de televisie om series zoals CSI en Hawaii 5-0 te kijken.

4. Quote.

Een quote kan een veel gebruikte opmerking (op basis van interviews) zijn van Jos ten opzichte van jouw product.

Voorbeeld: Jos is op de hoogte van boodschappen laten bezorgen, maar twijfelt over de kwaliteit en aanbod van het eten.

5. Technische achtergrond.

Hoe is het gesteld met het vertrouwen in online aankopen? Wat doet jouw persona online, welke sites bezoekt hij?

Jos: Jos koopt niet veel online. Hij heeft een eigen winkel en kijkt met argus ogen naar online winkels. Hij zit niet veel achter de computer, maar gebruikt zijn tablet om de TV gids online te bekijken en voetbal sites zoals VI.nl te bekijken. Op Facebook houdt hij contact met zijn vrienden.

6. Favoriete websites (1-3).

Noem 3 websites die jouw persona vaak bezoekt.

Voorbeeld

  1. www.vi.nl
  2. www.nu.nl
  3. www.voetbalzone.nl

7. Doelen

Wat is het doel dat je persona heeft met jouw product? Welk probleem moet worden opgelost? Waar let je persona op bij het kopen? Is dat de prijs, eenvoudigheid van het bestellen, vertrouwen van het bedrijf waarbij bestelt wordt?

Voorbeeld: Wegens te weinig tijd moet bestellen makkelijk zijn voor Jos. De prijs van het verse eten is geen probleem, maar Jos weet niet of het wel betrouwbaar is om vers eten te laten bezorgen.

8. Ik wil / Ik heb nodig statements

Wat heeft je persona nodig om bovenstaande doelen te halen of het probleem op te laten lossen? Belangrijk is dat je alles wat hierboven beschreven staat meeneemt.

Bijvoorbeeld: Jos wil veilig online eten kunnen bestellen op een manier en tijdstip waarop het hem uitkomt, en dit ’s avonds laten bezorgen als hij thuis is.

Do het zelf: Templates

Wil je zelf aan de slag? Download dan onze Persona Template: PDF of Word. Je kunt dan zelf alle vragen invullen om je Persona compleet te maken.

Veel succes met het maken van je persona. Heb je nog tips voor het vergemakkelijken van het maken van een persona? Deel ze dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

I agree