Yahoo verliest weer marktaandeel, Firefox gebruikers switchen terug naar Google

Geplaatst door

De comScore cijfers van zoekmachine aandelen in de VS in februari zijn bekend gemaakt. Het lijkt er op dat Yahoo weer marktaandeel heeft verloren.

In November meldden wij nog dat Yahoo de standaard zoekmachine zou worden in Firefox. Hierdoor is het marktaandeel van Yahoo ook gestegen en dat van Google gedaald, maar inmiddels zien we dat een deel toch Google weer als standaard zoekmachine in Firefox heeft ingesteld. Dit is niet alleen natuurlijk gedrag, maar komt ook doordat Google (aggresieve) advertentiecampagnes heeft gelanceerd om Google weer in te stellen in Firefox.

Screen Shot 2015 03 18 at 10.47.35 AM 600x278 - Yahoo verliest weer marktaandeel, Firefox gebruikers switchen terug naar Google
Bron: Searchengineland.com

Ook Bing heeft in februari meer marktaandeel gewonnen, net als Google. Yahoo lijkt dus de grote verliezer te zijn.

US search market share (Dec – Feb)

Screen Shot 2015 03 18 at 10.57.59 AM 600x379 - Yahoo verliest weer marktaandeel, Firefox gebruikers switchen terug naar Google

Bron: StatCounter (3/15)

Van december tot januari heeft Yahoo 1,2 punten ten koste van Google gewonnen, maar dat tij lijkt nu dus weer te keren. Overigens zijn bovenstaande cijfers van toepassing op desktop marktaandelen. Op mobiel heeft Google een nog dominantere positie dan op de PC.

De dominante positie van Google op mobiel komt mede doordat de standaard zoekmachine op Apple apparaten Google is. Hier betaalt Google jaarlijks een enorm bedrag voor. Er gaan geruchten dat deze deal niet wordt verlengd, dat zou een grote impact kunnen hebben op het mobiele marktaandeel van Google.

De bovenstaande cijfers zijn echter niet van toepassing op Nederland. Hier blijft Google op mobiel en PC marktleider met meer dan 90% marktaandeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

I agree